Jazda s vymontovaným DPF filtrom

Jazda bez DPF filtra nie je legálna

Jazda s vymontovaným DPF filtrom tzv. filtrom pevných častíc nie je z pohľadu zákona legálna. Vozidlo z vymontovaným DPF filtrom nie je v stave v akom zišlo z výroby. Vozidlo bolo homologizované s DPF filtrom. Pokiaľ ho tam nemá nespĺňa podmienky homologizácie.

Odstránenie DPF filtra - vozidlo nemôže na cestu

Práve z tohto dôvodu nie je takto upravené vozidlo spôsobilé jazdy po cestnej komunikácií.

Pokiaľ bolo motorové vozidlo už z výroby vybavené filtrom pevných častíc tak toto vozidlo ho musí mať. V opačnom prípade nemá právo jazdiť po cestnej komunikácií.

Mnoho vodičov si v snahe ušetriť nechalo vymontovať filter pevných častíc z vozidla. A práve teraz majú problém. Jednak po takomto zásahu nastávajú aj problémy a vozidlo nefunguje správne a druhá vec je riziko pokuty. Všeobecne sa už veľmi dlho diskutuje na tému takto upravených vozidiel. Práve preto je možné očakávať postihy za tieto úpravy aj u nás.

Je úplne bežné, že v západnej Európe zastavia vodiča a skontrolujú mu policajti stav DPF filtra. Robí sa to aj pomocou senzoru do výfuku. Prípadne pomocou diagnostiky.

Pokiaľ vozidla má DPF filter odstránený dajú vám vysokú pokutu a prikážú odtiahnuť vozidlo do servisu. Pokiaľ sa závada neodstráni t.j. nedá sa tam nový DPF filter a nenahodí riadiaca jednotka do pôvodného stavu, tak vozidlo nemá čo hľadať na ceste.

Neriskujte teda pokazenú dovolenku či výlet k našim západným susedom. Miesto hrubého odstránenie DPF filtra, ktoré je zároveň veľmi neekologické si radšej dajte filter pevných častíc vymeniť za nový kus.